آنچه در این مقاله می خوانید :
نحوه درست نشستن
موقیعت گردن
پشتیبانی از ستون فقرات
موقعیتهای بازو
نکات ارگونومیک نحوه نشستن
حالت و موقعیت
تکنیک کار
کلام پایانی
مبلمان اداری بینو، دکوراسیون داخلی بینو : نحوه نشستن پشت کامپیوتر چگونه است؟ نحوه درست نشستن پشت میز کار چه تاثیری بر روی روند کار و عملکرد میگذارد؟ همیشه هنگام کار با رایانه موقعیت کاری خود را بررسی کنید. برای جلوگیری از ناراحتی بیمورد و خستگی در بدن خود و آسیبهای احتمالی، ابتدا سعی کنید مقداری استانداردهای نشستن پشت میز اداری و روی صندلی اداری را بررسی کنید. در ادامۀ این متن، ما نحوۀ نشستن درست بر روی صندلی اداری، استفاده درست از مانیتور و میز اداری را برای شما شرح داده ایم.
نحوه درست نشستن پشت میز کار
در دنیای کنونی تقریبا تمامی ما از سیستم کامیوتری شخصی یا سازمانی استفاده میکنیم. طبیعی است که هر نوع کار قواعد و قوانین دارد. عدم رعایت این استانداردها نیز موجب کاهش بهره وری و افت در کیفیت کار میشود. در ادامه مواردی را که میباید به هنگام کار با کامیپوتر رعایت کنیم با عنوان نحوه نشستن پشت کامپیوتر را با هم بررسی میکنیم.
۱- موقیعت گردن
- هنگام مشاهده کار خود، گردن شما باید در وضعیت خنثی و آرام باشد. مانیتور را مستقیماً جلوی خود قرار دهید تا از چرخاندن گردن به پهلو جلوگیری کنید.
- مانیتور باید به گونهای قرار گیرد که برای دیدن صفحه نمایش مجبور نباشید گردن خود را به بالا یا پایین خم کنید. در حالی که نشستهاید، بالای صفحه باید تقریباً ۵ تا ۷ سانتی متر کمتر از سطح چشم باشد.
- مانیتور بر روی میز اداری باید از ۶۰ تا ۹۰ سانتی متر از شما فاصله داشته باشد (کمی بیشتر از طول بازو). در صورت نیاز برای راحتی بصری خود آن را تنظیم کنید.
- اگر شما باید از تلفن به طور همزمان با رایانه استفاده کنید، از یک هدست استفاده کنید. هرگز سعی نکنید گوشی را بین شانه و گوش خود نگه دارید. اگر از گوشی تلفن استفاده میکنید، تلفن را در نزدیکی خود قرار دهید تا بیش از حد به بدن خود فشار وارد نکنید.
۲- پشتیبانی از ستون فقرات؛ نحوه نشستن پشت کامپیوتر
- در صورت لزوم پاها باید روی زمین یا روی تکیهگاه قرار بگیرند.
- صندلی باید پشت شما را به خوبی پشتیبانی کند. با استفاده از تنظیمات یا بالشتک در صورت لزوم، سطح تماس کمر خود را با پشتی صندلی به حداکثر برسانید.
- داشتن بازوی صندلی اداری اغلب مفید است. با این حال، باید از نظر ارتفاع و عرض قابل تنظیم باشند. بازوهای صندلی اداری میتوانند شانهها را در حالت سکون قرار دهند.
- عمق صندلی باید به حدی باشد که بتواند زیر ران شما را پشتیبانی کند. تقریباً باید فاصلهای به عرض دو انگشت بین لبه صندلی و پشت زانوها داشته باشید.
۳- موقعیتهای بازو / دست
- صفحه کلید و دستگاههای اشاره باید در ارتفاع قرار بگیرند تا زاویه آرنج کمی باز باشد. آرنجها باید در زاویه ۱۰۰ تا ۱۱۰ درجه باشند. اگر نمیتوانید ارتفاع صفحه کلید خود را تنظیم کنید، صندلی خود را بالا ببرید و از زیرپایی استفاده کنید. تغییر ارتفاع میز اداری نیز میتواند یک راه حل باشد.
- اگر در حالت نشستهاید، صفحه کلید شما باید در یک شیب منفی کمی قرار گیرد تا مچها در موقعیت خنثی قرار بگیرند. دستان شما باید کمی از آرنج پایینتر باشد.
- اگر از یک قاب برای صفحه کلید استفاده میکنید، باید به اندازه کافی گسترده باشد تا موس هم در کنارش قرار بگیرد.
- زمانی که از مچ دست استفاده میکنید، فقط هنگام مکث بین کلید زدن از آن برای حمایت از کف دست خود استفاده کنید.
- موس شما باید در دسترس باشد. کشیدن بیش از حد در عضلات دست و بازوها ممکن است آسیبزا باشد.
نکات ارگونومیک نحوه نشستن پشت کامپیوتر
استفاده طولانی مدت از صفحه کلید رایانه و ماوس منجر به درد عضلانی مکرر و درد عصبی میشود. مگر اینکه چند دستورالعمل را رعایت کنیم. اگر نکات ارگونومی زیر را در سبک کار خود بگنجانید، میتوانید راحتتر و با خیال آسوده کار کنید:
۱. حالت و موقعیت؛ نحوه نشستن پشت کامپیوتر
- هنگام کار با صفحه کلید سعی کنید حالت خوبی داشته باشید. از صندلی با تکیهگاه مناسب استفاده کنید.
- هنگام کار، برای کاهش فشار به کمرتان، پاها را روی زمین یا روی تکیه گاه نگه دارید.
- از پیچ خوردن یا خم شدن تنه یا گردن خودداری کنید. مواردی که اغلب استفاده میشود باید مستقیماً در مقابل شما قرار بگیرند.
- شانهها را با آرنج نزدیک به پهلو آرام نگه دارید.
- از قرار دادن آرنج روی سطح سخت یا لبه میز کارشناسی خودداری کنید. در صورت لزوم میتوان از پد برای محافظت از آرنج استفاده کرد.
- آرنجها هنگام کار باید در ۱۰۰ تا ۱۱۰ درجه قرار بگیرند تا در صفحه کلید حالت آرام داشته باشند. این ممکن است هنگام کار در موقعیتهای ایستاده به یک شیب منفی کمی (جلوی صفحه کلید بالاتر از عقب) نیاز داشته باشد. اگر روی صندلی خود خم شوید، صفحه کلید میتواند در یک زاویه مثبت باشد تا این موقعیت آرام را حفظ کند.
- هنگام کلید زدن یا استفاده از دستگاه اشارهگر یا ماشین حساب، مچ دست شما باید در وضعیت خنثی یا مستقیم باشد. استراحت مچ میتواند در هنگام نحوه نشستن پشت کامپیوتر، به شما در حفظ موقعیت خنثی کمک کند. هنگام کلید زدن، بازوهای خود را بالای صفحه کلید و مچ دست قرار دهید. از قرار دادن مچ دست روی میز یا استراحت مچ دست خودداری کنید
- استراحت کنید. این وقفهها میتوانند مختصر باشند و برای نتیجه مطلوب باید شامل کششهایی نیز باشند. در صورت امکان هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه یک یا دو دقیقه استراحت کنید. یا هر یک ساعت، ۵ دقیقه استراحت کنید. هر چند ساعت بلند شوید. حرکت کنید و یک فعالیت جایگزین انجام دهید.
۲. تکنیک کار؛ نحوه نشستن پشت کامپیوتر
- هنگام کار با صفحه کلید انگشتان خود را آرام نگه دارید.
- هنگام استفاده از کیبورد هرگز قلم یا مداد در دست خود نگه ندارید.
- از ضربه زدن بیش از حد به صفحه کلید خودداری کنید. مطالعات نشان داده است که کاربر عادی در هنگام کلید زدن با چهار برابر نیروی مورد نیاز به صفحه کلید برخورد میکند.
- از محکم نگه داشتن موس خودداری کنید. دست باید شل باشد.
کلام پایانی
برای کاهش آسیب ناشی از کار زیاد با سیستمهای کامپیوتری، میبایست نکات مختلف را رعایت کرد. این نکات علاوه بر توصیه یک ضرورت نیز محسوب میشود. زیرا انجام آنها میتواند به بهبود وضعیت کاری کمک کند. علاوه بر آن بیماریهای عضلانی و جسمی را از کارمندان دور میکند. در مورد نحوه نشستن پشت کامپیوتر میتوان گفت نحوه قرار گرفتن دست، پا، گردن و بازو از اهیمت بسیاری دارد.